Google
 
Dün; iptal edilmiş bir çektir, Yarın; emre hazır bir senettir, Bugün ise peşin paradır, Bugünden yararlanın. (HZ. MEVLANA)

20 Şubat 2008 Çarşamba

Muhasebe Türleri

Muhasebe Türleri

Muhasebe türleri dendiğinde, herbirinde farklı ilke ve kuralların uygulandığı anlaşılmamalıdır. Muhasebe türlerini ortaya çıkaran işletme türleridir. İşletmeler farklı niteliklere sahip olduğunda ve farklı faaliyet alanlarında bulunduğunda herbirinin muhasebeye olan ihtiyacı farklı olacaktır.

Muhasebe türleri çeşitli kaynaklarda farklı farklı belirtilmektedir. Biz burada bir sınıflandırma yapacak olursak;

a) Genel Muhasebe (Finansal Muhasebe)
b) İhtisas Muhasebeleri

olarak iki grubta toplayabiliriz.

a) Genel Muhasebe, her türlü işletmede ortaya çıkan aynı tip işlemlerin kaydedilmesi ve bu bilgilerden yararlanılmasını sağlar. Genel Muhasebeyi kullanan işletme türleri şöyle sıralanabilir.

* Ticaret İşletmeleri
* Üretim İşletmeleri
* Hizmet İşletmeleri

Ticaret işletmeleri, aldıkları malların şeklini değiştirmeden olduğu gibi satan işletmelerdir. Bu tür işletmelerdeki tüm işlemler malı alım-satımı şeklindedir.

Üretim işletmeleri aldıkları malların şeklini veya bileşimini değiştirmek üzere bir üretim faaliyetinde bulunurlar ve ürettikleri malları üçüncü kişilere satarlar. Bu tür işletmeler üretim maliyetlerini hesaplamak ve böylece satış fiyatını saptamak zorundadırlar.

Hizmet İşletmeleri, banka, sigorta ve otel işletmeleri ile nakliye işletmeleri ve aracı kurumlar gibi hizmet üretip satan işletmelerdir.

b) İhtisas Muhasebeleri, ticaret işletmeleri dışında kalan işletme türlerinin muhasebe ihtiyaçları nedeniyle ortaya çıkmıştır ve aşağıdaki gibi sıralanabilir;

- Üretim işletmeleri genel muhasebe yanında maliyet muhasebesini,
- Banka işletmeleri, banka muhasebesini,
- Sigorta işletmeleri, sigorta muhasebesini,
- Otel işletmeleri, otel işletmeleri muhasebesini,
- Nakliye işletmeleri, nakliye işletmeleri muhasebesini,
- Aracı kurumlar, aracı kurum muhasebesini genel muhasebe ile birlikte ve genel muhasebe ilkeleri doğrultusunda kullanır.

Ayrıca; İşletme içinde oluşan olayları saptama ve kaydetmenin yanında, planlama faaliyetlerinde, yürütme ve denetim alanlarına giren çeşitli karar işlemlerinde, olayların yorumlanmasını, zamanında ve yeterli bilgileri taşıyan raporlarla yöneticilere yansıtılmasında etkin bir görevi olan yönetim muhasebeside önemli bir muhasebe türüdür.

Öte yandan hangi tür olursa olsun işletmelerin muhasebe bilgilerinin yönetim kararlarında kullanılması sözkonusudur. Bunun için defter tutmanın ötesinde çalışmaları gerektiren "mali analiz ve yönetim muhasebesi" muhasebenin bir branşıdırlar. Analiz ve yorumun sağlıklı olabilmesi için muhasebe verilerinin doğru ve samimi olmasını sağlamak üzere yapılan denetim çalışmaları "Muhasebe Denetimi" branşını ortaya çıkarmıştır. Ayrıca işletmelerin ortaklık şeklinde kurulması halinde uyulması gereken yasal zorunlulukları kayda almak üzere geliştirilen "Şirketler Muhasebesi" de bir muhasebe öğretisi olarak ortaya çıkmıştır.

Genel Muhasebe, bütün muhasebe türleri ve öğretilerindeki temel kavram ve ilkeleri ortaya koyar. Ticaret işletmeleri tarafından kullanılan genel muhasebe ilk basamaktır ve muhasebe öğretiminin temelini oluşturur. Bu temeli bilen bir kişinin ihtisas muhasebelerini öğrenmesi ve uygulaması kolaylaşır.

KAYNAKÇA
------------------------------------------------------------------------------
GÜCENME Ümit, Genel Muhasebe, Uludağ Üniversitesi, Marmara Kitabevi Yayınları, Eylül 2000,BURSA

http://www.muhasebeogretmeni.com/genelmuhasebe.doc

Hiç yorum yok: